9 неща, които да не казвате при преговори за заплата

16.11.2015г.
9 неща, които да не казвате при преговори за заплата

След успешното интервю за работа, на което сте се представили брилянтно и шефът Ви е искрено впечатлен от Вас, идва и трудната част – преговаряне за заплатата. Има няколко основни правила и някои въпроси, които не бива да задавате, когато договаряте бъдещото си възнаграждение. Ето ги и тях:

1. Искам сумата Х. Никога не опоменавайте конкретна сума, която желаете, оставете място за преговори и договорки.

2. Приемам първата оферта. Изключително грешен подход. Запомнете, че това са преговори, не ги прекратявайте, преди да са започнали.

3. Това ли е всичко?! С тази реплика рискувате да обидите работодателя си и в крайна сметка, да не получите заветното повишение.

4. Може да звучи нахално, но... Ако умеете да преговаряте, няма да Ви се налага да използвате подобни реплики, а и изказвания от този сорт, не винаги са добре приети от ответника.

5. Имам по-добри оферти. Дори и да е вярно, не Ви прави чест, че го изтъквате. Ако не е вярно и блъфирате е възможно това да не е във Ваша полза, защото работодателя може да се поинтересува от кого идва офертата или по-лошият вариант – да Ви приветства да се насочите към нея.

6. Аз съм по-добър от колегите, а те получават повече. Изключително непрофесионално изказване, както се казва „Умря циганката, ‘дето те хвали.”

7. „Може би...” „Мисля, че...”. Това са реплики за „забавяне”, както всички добре го знаем. При използването на тези фрази, Вие не изглежда да изказвате мнението или позицията си, по-скоро изглеждате неуверени.

8. Струвам повече от това. Добре е да изтъкнете положителните си черти и качества, но нека се придържаме към професионалния тон и се опитаме да не звучим,като арогантни тийнейджъри.

 

9. Много сте стиснат. Излишно е да казваме, че подобно твърдение ще обиди Вашият работодател и ще натрупате черни точки пре него.

Коментари: 0

Коментари