Ръстът в цените на жилищните имоти се забавя

19.04.2019г.
Ръстът в цените на жилищните имоти се забавя

Наблюдава се лек спад в обема на сделките в сектора на недвижимите имоти в България през 2018 г. Това показва анализ на Национално сдружение „Недвижими имоти“. Очаква се цените на този пазар да отбележат лек ръст от около 2 на сто. Голям брой сделки са регистрирани по Черноморието - особено в градовете Варна, Бургас, Бяла, Поморие и Царево. Обзор на ситуацията в на българския пазар на недвижими имоти за периода 2017-2018 година направи председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) - Добромир Ганев.

Беше разгледана и строителната активност, която е много важен елемент, предоставящ информацията за развитието на пазара. На годишна база се наблюдава трицифрен при разгърнатата площ за застрояване. Освен това има 30% ръст в  броя на издадените разрешения за строеж в страната. Висока е строителната активност най-вече при жилищните проекти.

Над 2 млн. кв. метра е разгърнатата площ за 2018 година, като част от нея вече застроена. Останалата е в процес на застрояване.

Ганев посочи, че пазарът на офис площи в страната е много слаб, за сметка на София и Пловдив, където се строят и продават офисни и административни пространства. Голям е интересът към офис площите от страна на компании, които работят в сферата на аутсорсинга на бизнес процеси, и в ИТ сектора.

Някои изводите, които се налагат в анализа, са, че пазарът на недвижими имоти в основните големи градове на страната е стабилен, макар и със спад в обема сделки в страната; в същото време пазарът на търговски площи е много добър, като това се отнася както за търговските центрове, така и за главните улици в големите градове.

Пазарът е стабилен и прогнозируем, много подходящ за покупки, с богат избор за клиентите, заради високата строителна активност, заключи Добромир Ганев.

Стана дума също, че все още условията при ипотечните продукти на банките са много добри.

Коментари: 0

Коментари