Делът на жените на водещи позиции у нас е два пъти по-висок от средния за ЕС

27.07.2015г.
Делът на жените на водещи позиции у нас е два пъти по-висок от средния за ЕС

Делът на жените, които заемат водещи позиции в България, е два пъти по-висок, отколкото средния за страните от ЕС (7%) и въпреки това той е доста нисък – едва 13%, каза министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на международна конференция, посветена на равните права на жените при заемане на лидерски позиции.

Затова по думите му обществото и институциите трябва да насочат усилия към осигуряване на предпоставки този дял да продължи да се увеличава. “Пълноценното участие на жените и в бизнеса, и в политиката, и на трудовия пазар е белег за развитието на модерното общество“, заяви министърът на труда.

Според Калфин сред основните трудности, които работещите жени у нас срещат в ежедневието си, е липсата на време. „В тази връзка ние разработихме промени в Кодекса на труда, които позволяват гъвкаво работно време. Работим и по въвеждане на ваучери за помощ в дома и за отглеждане на деца – отново тази мярка е насочена към спестяване на времето на работещите жени“, отбеляза още той.

Като втори проблем, с който се сблъскват работещите жени у нас, министърът посочи съществуващата разлика в заплащането между жени и мъже за еднакви позиции.

„За една и съща работа жените получават средно 13,5% по-ниско заплащане от мъжете. Разликата у нас отново е по-малка от средноевропейската, която е 16%, но това не трябва да ни успокоява, а да ни стимулира всички, като общество, да работим за преодоляването й“, каза министърът.

Той подчерта, че промените в пенсионната система, които Министерството на труда и социалната политика предложи и предстоят да бъдат окончателно гласувани от Народното събрание следващата седмица, ще осигурят преодоляване на неравенството и по-голяма справедливост за работещите жени.

Коментари: 0

Коментари