Българският бизнес очаква развитие и не се притеснява от несигурността

02.03.2017г.
Българският бизнес очаква развитие и не се притеснява от несигурността

Всеки трети бизнес лидер в страната смята, че икономическата среда в света ще се подобри през следващите 12 месеца. Огромен процент (90%) от бизнесмените в страната са убедени, че през следващите три години бизнесът им ще се развие.

Всъщност оптимистичните настроения у бизнес лидерите се наблюдават в целия свят. Противно на очакванията, изненадващите събития и промени, настъпили през 2016г., не са повлияли твърде много на бизнес климата. Наблюдава се ръст и на очакванията за средносрочни перспективи – 51% тази година, спрямо 49% от миналата година. Що се отнася до краткосрочните очаквания за растеж – 38% са убедени в растеж на бизнеса в близките месеци, спрямо 35% през миналата година.

Въпреки оптимистичните очаквания, бизнес лидерите виждат и потенциалните заплахи. Глобалната политическа несигурност и икономически растеж в световен мащаб са едни от факторите, най-силно притесняващи бизнеса, както в страната, така и по целия свят. Ако се фокусираме върху проблемите, които притесняват българския бизнес, то няма как да не отбележим възможността за вдигане на данъците. Тази година 66% от анкетираните смятат, че това е заплаха, докато миналата година на това мнение са били само 36%. 66% смятат, че липсата на работна сила и квалификация е основен проблем, стоящ пред развитието.

От проучването става ясно, че българските предприемачи виждат Германия като основна възможност за растеж. 42% от анкетираните посочват, че са насочили интереса си към партньорство със страната. Оказва се, че Румъния също заема значителен дял в този фактор – 12%, а за сметка на това Гърция остава по назад в класацията. Българските лидери посочват, че се усеща положителното влияние на чуждестранните компании в страната.

Относно влиянието на технологиите в бизнеса и заплахите, които биха могли да донесат те, българите изразяват много по-малко притеснения. 45% от анкетираните виждат възможност за кибер заплахи, докато на глобално ниво този процент е 66.

Проучването е проведено от PWC и е второ подред сред българските лидери като част от глобалното проучване по темата. 

Коментари: 0

Коментари