Българският стартъп Imagga разби конкуренцията на CESA

08.12.2016г.
Българският стартъп Imagga разби конкуренцията на CESA

През миналата седмица, в Словакия се проведе ежегодният конкурс за стартъпи Central European Startup Awards (CESA), където участие взе и българска компания. Конкурсът CESA се провежда за 3-та поредна година, а целта му е да събере на едно място добре развиващи се стартъп компании и инвеститори, които да обменят опит и контакти помежду си.

В конкурса са участвали и други страни от балканския регион – Унгария, Словакия, Хърватия, Румъния, Австрия, Полша, Сърбия и Чехия.

Българският стартъп Imagga разработва платформа за анализ и организация на изображения, което я прави победител в категорията „Най-добра стартираща компания, разработваща изкуствен интелект“. 

Софтуерът на компанията разпознава обекти и ги описва по ключови думи. По този начин, когато качите снимка, програмата я разпознава и автоматично й задава ключови думи. Идеята на продукта e, че чрез него компании и фирми, работещи с голяма база от изображения, ще могат много по-лесно да ги откриват и да работят с тях.

Един от основателите на компанията Imagga – Георги Къдрев разказва за идеята си, която за пръв път му е хрумнала в далечната 2007г. Той споделя, че през 2011г. компанията е получила първото си външно финансиране от гръцкия фонд Openfund, а през 2013г. в тях са инвестирали българската LAUNCHub.

Imagga набира скорост и споделят, че вече имат над 7000 потребители по цял свят и над 160 бизнес клиента. Към момента в компанията работят 9 души – 8 българи и 1 американец. Плановете на младата фирма е да набере още персонал и да завладее и южнокорейския пазар, за което вече дава сериозни заявки. Част от екипа на компанията в момента е в Южна Корея, където ще има възможността да развие бизнеса си на азиатския пазар.

Коментари: 0

Коментари