Българска компания с революционно изобретение

29.06.2016г.
Българска компания с революционно изобретение

Българска компания направи революционно изобретение, което демонстрира в Катар. Благодарение на тази технология, домовете ще бъдат прохладно място, дори и навън е над 40 градуса.

Технологията може да се опише като "прозрачен слънчев колектор" и е една от най-обещаващите за преминаване на стъклените сгради към енергийна независимост.

Реализираната от българската компания Building Systems Design демонстрационна фасада се намира в сградата на Qatar Green Building Council, като поканата идва след презентация на българския Институт за нулево енергийни сгради преди две години пред местни експерти в Катар.

Течността във фасадата е невидима за просто око. При циркулирането й се отнема топлинната енергия от прякото слънчево греене, като в интериора преминава само комфортна дневната светлина. Добитата топлинна енергия може да бъде използвана както за охлаждане на сградите чрез абсорбционни машини и за битови нужди, така и за обезсоляване на морска вода за питейни нужди.

Проектът се финансира от Qatar Business Incubation Center, където "Билдинг Системс Дизайн", заедно с местен партньор, стартира бизнес инициатива за производство на такива фасади в Близкия изток. Самата фасада е произведена в България по технология на Билдинг Системс Дизайн - стъклопакетите са произведени от фирма "Кристиан Нейко", а алуминиевата носеща конструкция - от ЕТЕМ. Партньори в монтажа на фасадата и автоматиката са фирмите BSys и Setpoint.

Развитието на технологията за стъклени фасади с циркулиращи в тях флуиди в момента набира скорост. Международният консорциум INDEWAG, в който участват изследователски и научни компании и институти от България, Испания и Германия, развива технология за индустриално производство. Консорциумът спечелва проект по програма Хоризонт 2020 и в момента подготвя проект за демонстрационен павилион, който ще се монтира в България до края на 2017 година.

Коментари: 0

Коментари