Ръст във вноса на страната за последните 20 години

10.05.2016г.
Ръст във вноса на страната за последните 20 години

България внася повече, отколкото изнася. През периода 1995-2015г. вносът скача с над 500%, като особено желани са потребителски и инвестиционни стоки.

През последните години вносът на суровини и материали се засилва и през миналата година е близо 40%. Суровият петрол и природният газ са традиционно внасяни суровини. След тях се нарежда вносът на машини, като това се дължи най-вече на повишените приходи от земеделска дейност. Наблюдава се рязък спад при енергийните стоки. Като цяло, вносът на стоки бележи значителен ръст в годините, незасегнати от икономическата криза.

Най-големия ни вносител с над 50% е ЕС. През двадесетгодишния период се наблюдава и ръст на вноса на стоки от Балканите и Азия, като вноса от азиатците е близо 15% от целия внос в страната. Вносът от Азия е предимно на потребителски стоки от Китай.

Ако се абстрахираме от ЕС, най-големия ни вносител е Русия, най-вече заради вноса на природен газ и суров петрол, на второ и трето място са Германия и Италия. Любопитно е, че на четвърто място по внос е Китай, която все повече се утвърждава като основен партньор за страната ни.

Коментари: 0

Коментари