Дефлацията у нас се засилва

15.04.2016г.
Дефлацията у нас се засилва

Продължителното падане на цената на стоки и услуги, по-известно като дефлация, се задълбочава.  Месечната дефлация достига 0.7%, годишната е около 1.5%. Ако ползваме европейската методология - т.нар. хармонизиран индекс на потребителските цени (ХИПЦ), отчетената дефлация е дори още по-висока: 1.9% на годишна база. Такава дефлация не е имало в България, от 2014г. Това, до голяма степен се дължи на по-ниските цени на петрола и суровините на международните пазари.

Спрямо февруари 2016 г. най-много са поевтинели транспорта и съобщенията, облеклото и обувките, както и хранителните продукти и безалкохолни напитки. Поскъпване, и то с минималните 0.1%, има единствено в сектора алкохолни напитки и тютюневи изделия. Очаква се обаче, последните да продължат да поскъпват.

Спрямо годишната база, най-голям спад съществува при храните и безалкохолните напитки, съобщенията и транспорта. От друга страна, поскъпване има в образованието, в ресторантите и хотелите, както при алкохолните напитки и цигарите. . По-високите цени на цигарите могат да се обяснят с увеличаването на акциза върху тях от началото на годината. Очакванията на правителството са, че увеличаването на акцизните ставки върху цигарите в периода 2016-2018 г. ще повиши цените им средно с 4% в края на 2016 г. и с 3.6% през 2017 г.

Коментари: 0

Коментари