25 млрд. лева годишен оборот удари сивата икономика

29.09.2015г.
25 млрд. лева годишен оборот удари сивата икономика

В петък президентът на КНСБ Пламен Димитров, обяви че 25 млрд. лева от брутния продукт в държавата е сив оборот. 

По думите на синдикалиста, цитиран от Медиапул, е необходимо да се разграничат понятията сива икономика, черна икономика и контрабанда и неформалната икономика. С черната икономика трябва да се бори непримиримо властта, ние с бизнеса трябва да се борим със сивата икономика, а неформалната икономика трябва да бъде легализирана, а не убивана, допълни лидерът на КНСБ.

Димитров посочи, че за последните 10 години в България е имало около 300 по-значими мерки за справяне със сивата икономика, но те са имали краткотраен ефект и делът на сивата икономика е почти един и същ в началото и края на периода.

Добрите мерки според Димитров се нуждаят от по-категорична и системна обществена кампания. Най-важно е да бъдат минимизирани сивите потоци, ако няма как бизнесът да генерира сиви обороти, и сивите плащания ще намалеят, допълни той. Според него огромният източник на сиви обороти са обществените поръчки, като поне 6-8 милиарда лева на година публични пари влизат в бизнеса през ЗОП.

КНСБ съвместно с КРИБ ще предложи нов проект, който да подпомогне 100-те най-големи български компании да разпространят техните добри практики на корпоративно управление, спазване на условия на работа, данъчни режими към техните основни подизпълнители.

Горанов: Сивата икономика заплашва правовия ред в държавата

Според министъра на финансите Владислав Горанов сивата икономика ерозира демокрацията и правовия ред на държавата.

Освен това той предупреди, че ако не успеем да съберем това, което ни се полага като държава на база на законите, и продължим да толерираме сивата икономика, огромно предизвикателство през следващите години ще бъде дълговото бреме, което постоянно ще расте. Не можем с лека ръка да приемем, че всеки мандат трябва да струва десетина процента от БВП нов дълг, продължи министърът.

Същевременно той отбеляза, че както работодателите, така и работниците приемат данъчната система по-скоро като добър модел, установен през последните години в България. Политическата сила, която аз представлявам, смята, че той трябва да бъде запазен, заяви Горанов.

Спрямо юридическите лица е предвидено в Закона за акцизите и данъчните складове да има рестрикции по отношение на вложителите в данъчни складове, защото сега основният контрол е насочен върху лиценцзираните складодържатели, които имат отговорност към фиска по отношение на акциза, но има много злоупотреби, които се случват извън темата с акциза, допълни Горанов. Предвидени са и мерки за изсветляване на някои сектори като ремонт и продажба на автомобили.

Коментари: 0

Коментари