Отпадна идеята общините да събират 2% данък от доходите

16.09.2015г.
Отпадна идеята общините да събират 2% данък от доходите

Председателят на на ГЕРБ Цветан Цветанов, обяви, че отпада предложението общините да събират 2% от доходите ни.

Припомняме, че преди дни Министерство на финансите публикува на сайта си проект на закон, с който се предвиждаше общините да получат право да облагат доходите на гражданите с между 0 и 2%,освен събираните от държавата 10 на сто. Предложението бе всяка година до 31 октомври общинските съвети да определят размера на данъка за следващата година. При липса на решение да се прилага нулева ставка, а постъпленията от налога да влизат в общинските бюджети.

Сред кметовете, които изразиха позитивно мнение към идеята, бяха Йорданка Фандъкова и Иван Портних.

Цветанов благодари на МФ, че преди да бъде внесен проектозакона за разглеждане в МС, е бил качен на сайта на ведомството и са се провели съответните консултации и дебат. „Това, което имаме като разговори през последните няколко дни, е, че имаме леки различния с МФ и смятам, че Владислав Горанов проявява абсолютно пълна конструктивност”, посочи Цветанов, цитиран от "Фокус". 

„Това предложение не е внесено. Точно това е силната страна – когато се внасят подобни проектозакони за разглеждане в МС, се качват на страницата на съответното министерство” - казва Цветанов и обяснява, че това предложение няма да се внесе дори в Министерския съвет.

"Налагането на 2% данък върху доходите в полза на бюджетите на общините може да доведе до допълнително натоварване на бизнеса, намаляване на икономическата активност и конкурентоспособността. По-добре ще бъде налагането на неутрален данък, който да засяга чуждестранните туристи при потребление" - коментира преди дни идеята общинският съветник в София и бивш зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

Според него трябва да бъде избран неутрален данък, който да няма негативно влияние върху икономиката и заетостта.

Коментари: 0

Коментари