Китай инвестира милиарди долари в България

25.11.2013г.
Китай инвестира милиарди долари в България

Китай обяви мерки за сътрудничеството си с държавите от Централна и Източна Европа. Очаква се страната да инвестира милиарди долари в България с цел да бъдат подобрени инфраструктурата, еко климата и бизнес средата.

В момента премиерът-Пламен Орешарски се намира в румънската столица Букурещ, където ще се проведе втората по рода си Среща на правителствените ръководители на държавите от Източна и Централна Европа, заедно с Китай.

Форумът е двудневен и приключва утре. Първата среща от поредицата беше проведена във Варшава през 2012 година.

Китай обяви предприетите мерки за сътрудничество и развитие със страните от Европа, както и планираното отпускане на кредиди в размер на 10 милиарда долара. Целта на отпусканите средства е да бъдат осъществени съвместни проекти в сферата на еко технологиите и инфраструктурата.

Очаква се създаване на инвестиционен фонд и подпомагането на китайските предприятия за създаване на технологични и икономически зони в държавите от Централна и Източна Европа.

 

Предстои втора среща, която ще бъде придружена от икономически форум, в който се очаква да вземат участие над 1 000 души от държавите-участнички.

Коментари: 0

Коментари