Защо е важно да защитим бизнеса си с търговска марка?

2021-12-10

Като всеки предприемач, вие изграждате своя бизнес с внимание, като обмисляте всеки детайл с усърдие. За съжаление, има възможност конкурентите ви да не започнат  сами от нулата да реализират свои собствени идеи, а да се опитат да използват марката, която сте създали, и да използват вашето име и слава. И така, как да не попаднете в неприятна ситуация и да дарите бизнеса си на други?
На първите етапи от създаването на своя бизнес малко хора мислят за защита на своето име, продукти и компания. Това обаче може да доведе до факта, че вашата марка може да бъде използвана от безскрупулна конкуренция. Например, създали сте свой собствен бизнес, започнали сте да го популяризирате и след това се оказва, че името вече е заето и регистрирано като търговска марка.
В резултат на това губите марката си и има риск да бъдете съдени за нарушаване на интелектуалните права на други хора. Или може да се окаже, че докато популяризирате марката си, някой друг ще регистрира името ви като търговска марка и ще изиска от вас да спрете да го използвате. Това може да доведе до последици за вас като - ребрандиране, загуба на доходи и клиенти. Нека да разберем как да защитим себе си и бизнеса си предварително с използването на търговска марка.
Защо имате нужда от търговска марка?
Търговската марка е обозначение на вашите права върху конкретен продукт или услуга. Те могат да принадлежат както на дружеството, така и на индивидуалния предприемач и се удостоверяват със специален сертификат. След като получите сертификат за регистрация, вие ще бъдете сигурни, че сте притежател на авторски права на вашата марка и ще получите инструмент за защита на тези права.
Заплахи за име, което не е  регистрирано като търговска марка:
    • безскрупулни конкуренти могат да използват вашето име или подобни негови варианти и по този начин да объркат и откраднат клиентите ви;
    • в различни сайтове, може да се появят фалшиви акаунти в социалните мрежи с името на вашата марка, което може да ви причини репутационни и финансови щети;
    • вие, без да знаете това, можете да станете нарушител, като случайно използвате чужда търговска марка. В резултат на това, притежателят на авторските права може да ви съди, ще трябва да платите голямо обезщетение и да спрете да използвате чужда търговска марка.
Предимства от регистрирането на име като търговска марка:
    • изключителни права за използване на търговска марка - в реклама, върху табели, банери и др.;
    • забрана за незаконно използване на вашето име от трети лица, включително в Интернет;
    • възможността да съдите нелоялни конкуренти и да получите обезщетение за нарушаване на вашите интелектуални права;
    • възможност за разширяване на бизнеса;
    • подсигурявайки си търговска марка, се защитавате от конкуренти, бизнесът ви става разпознаваем и популярен сред потребителите;
    • елиминиране на риска сами да станете нарушител.
Име, регистрирано като търговска марка, е гаранция, че можете безопасно да развивате бизнеса си без страх от нелоялни конкуренти и фалшификатори. Удостоверението за регистрация на търговска марка е валидно десет години, след което може да се подновява за същия период и така неограничен брой пъти.
Търговските марки могат да бъдат:
    • вербални (име, слоган, фраза),
    • картинни (лого),
    • обемни (в 3D графики),
    • комбинирани (лого със слоган, име или графика) и други.
Моля, имайте предвид, че не трябва да се опитвате да регистрирате като търговска марка думи, които директно обозначават продукт, тоест описателни. Например "Ябълков сок" за търговска марка на сок няма да премине тази регистрация. Същото важи и за нецензурни изрази, имена на държави, държавни символи, знамена и термини.
Обозначение на търговска марка:
Следните символи се поставят върху името на продукта, логото, слоганът:
    • "ТМ". Този знак се използва, когато е подадено заявление за регистрация, но процедурата все още не е приключила.
    •   "R" или "®". Те се използват, когато търговската марка е окончателно регистрирана.

Не е необходимо да се правят такива обозначения: ако марката е регистрирана, тя пак ще бъде защитена. Но тези символи често се използват за повишаване на авторитета ви и спечелване на лоялност на клиентите. Ако обаче вашата търговска марка не е регистрирана, не можете просто да използвате тези маркировки - за това може да понесете гражданска, административна или наказателна отговорност.

 


Обратно