За поредна година водещи политици и представители на бизнеса обсъдиха перспективите пред развитието на енергетиката на Енергийния и икономически форум в Истанбул

19.11.2012г.
За поредна година водещи политици и представители на бизнеса обсъдиха перспективите пред развитието на енергетиката на Енергийния и икономически форум в Истанбул

Висши държавни представители, бизнес лидери и членове на водещи финансови институции обсъдиха предизвикателствата пред развитието на енергетиката и начините за постигане на глобален устойчив растеж по време на Енергийния и икономически форум, който се проведе на 15 и 16 ноември 2012 г. в Истанбул.

Събитието се организира от Атлантическия съвет на САЩ - неправителствена организация, чиято основна цел е постигането на трансатлантическо сътрудничество и международна сигурност. Вече трета поредна година домакин на форума е Истанбул, а тази година участваха делегати от 40 страни. Фокусът на срещата бяха новите възможности пред Черноморския регион, който през последното десетилетие е определян като една от най-динамичните части на света. По време на форума бяха разисквани въпроси на енергийната сигурност, последиците от финансовата нестабилност в ЕС и перспективите за развитие пред региона. Откривайки форума, президентът на Атлантическия съвет Фредерик Кемп изтъкна важната роля на събитието като „средство за засилване на сътрудничеството и интеграцията в региона".

В рамките на един от панелите, фокусиран върху кризата в еврозоната и нейните последици гледните си точки срещнаха фигури от политическата и икономическата сцена. Сред тях беше и председателят на Надзорния съвет на „Корпоративна търговска банка" АД Цветан Василев, който беше определен от Фредерик Кемп като „голям приятел и член от най-висок ранг на Атлантическия съвет". Оживено беше дискутирана актуалната тема за проблемите в европейския валутен съюз, като Цветан Василев  посочи, че „когато става дума за кризата в Европа, освен причините за глобалната криза трябва да се отчетат и поредицата от системни грешки". Пример за това е начинът, по който е осъществявано разширяването на ЕС. Според него ако ЕС продължи по този път на развитие, шансовете за запазване на цялостта му са „50 на 50". Необходима е промяна на правилата, тъй като в момента има „липса на лидерство„ и няма ясна визия за преодоляването на негативните ефекти от кризата.

Отчитайки изложените становища и всички гледни точки, участниците във форума бяха единодушни, че регионът е изправен пред широк спектър от съвременни глобални предизвикателства, които изискват полагането на съвместни усилия за постигане на креативни и ефективни решения. Лидерите нееднократно изтъкнаха значението от насърчаването на сътрудничество и възприемането на обща визия за развитието на енергийния сектор и на икономиките в региона като цяло, която визия трябва да очертае бъдещите стратегически ходове на държавите участнички.

 

 

Коментари: 0

Коментари