„КТБ“ АД представи фонда за жилищно обновяване

27.06.2012г.
„КТБ“ АД представи фонда за жилищно обновяване

Банката ще предложи специални условия по кредитите за саниране, при които лихвата може да падне до 4.5% + ОЛП

Корпоративна търговска банка АД (КТБ АД) представи на пресконференция днес Фонда за жилищно обновяване и банков продукт „Жилищно обновяване", създадени в изпълнение на проект „Енергийно обновяване на българските домове", който се финансира от „Оперативна програма регионално развитие" 2007-2013 година. КТБ АД беше избрана да управлява фонда от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез открит конкурс за възлагане на обществена поръчка.

„Финансова помощ за изпълнение на мерките за енергийна ефективност ще получават сдружения на собственици, регистрирани по закона за управление на етажната собственост. За всяка одобрена сграда собствениците ще получават безвъзмездно до 50% от стойността на бюджета за обновяване на съответния блок или секция. За оставащите до 50% сдруженията и техните членове могат да кандидатстват за нисколихвен кредит от създадения Фонд за жилищно обновяване, който се управлява от Корпоративна търговска банка АД. Този фонд е новост за България, но в КТБ АД винаги сме били новатори, така че успяхме да организираме своите собствени ресурси и да подготвим продукти, които вярваме, че ще са работещи и атрактивни за крайните кредитополучатели - всеки един български гражданин", каза Георги Христов, изпълнителен директор и член на Управителния съвет на КТБ АД.

 ФЖО ще подпомага процеса по обновяване освен чрез отпускане на нисколихвени кредити, също и чрез предоставяне на банкови гаранции. КТБ АД ще разглежда документите на кандидатите за кредити по Проект „Енергийно обновяване на българските домове" без такса, а при одобрение и подписване на договор, няма да удържа комисиони за управление на кредита. В случай на предсрочно частично или пълно погасяване, КТБ АД няма да начислява неустойки. В договора си с МРРБ КТБ АД се ангажира лихвата по целевите кредити да не надвишава размера на основния лихвен процент (ОЛП), увеличен с надбавка от 6,5%. Към момента ОЛП, определен от БНБ, е 0.14%. Срокът на кредитите ще е до 10 години с шест месеца гратисен период и за лихвата, и за главницата. 

Банката предлага и специални условия в полза на българските домакинства, които позволяват лихвата да падне до 4.5% + ОЛП за целия период на договора.

Надбавката от 6.5% може да се намали с 1%, ако кредитополучателят - сдружение на собствениците (СС) или собственик на самостоятелен обект насочи получаването на своите периодични доходи от трудови възнаграждения, договори за управление, наеми и други, по банкови сметки в КТБ АД.

В случай, че СС открие доверителна сметка в КТБ АД и сдружението или негов член изтегли целеви кредит „Жилищно обновяване", надбавката може да падне с още 1%. Доверителната сметка е предназначена за съхраняване на средствата на СС и извършване на допустимите плащания за дейностите по обновяване на сградата. КТБ АД няма да събира такси за откриване, обслужване и закриване на доверителна сметка, нито и за внасяне, теглене и разпореждане със суми по/от нея.

Средствата във Фонда, предназначени за отпускане на заеми и гаранции, са генерирани от два източника - 9 527 284,78 лева, предоставени по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. и 1 млн. лева под формата на съфинансиране от Корпоративна търговска банка АД.

Крайни ползватели на средствата от Фонд за жилищно обновяване са:

  • Сдружения на собствениците на етажна собственост (СС);
  • Собственици на самостоятелни обекти (ССО).

Ресурсите на ФЖО ще достигат до крайните ползватели на услугата чрез банковия продукт „ЖИЛИЩНО ОБНОВЯВАНЕ", разработен от КТБ АД, в качеството й на управител на Фонда за жилищно обновяване.

Банковият продукт „ЖИЛИЩНО ОБНОВЯВАНЕ" се предлага на СС/ССО в многофамилни жилищни сгради след предварително одобрение на кандидатите от Дирекция „Жилищна политика" при МРРБ. 

Банковият продукт  „ЖИЛИЩНО ОБНОВЯВАНЕ" включва следните отделни, взаимно свързани банкови продукти:

  • Доверителна сметка „ЖИЛИЩНО ОБНОВЯВАНЕ" - обхваща дейностите по откриване и обслужване на доверителни сметки на СС за извършване на плащанията по обновяването на сградата/блок секцията.
  • Банков кредит „ЖИЛИЩНО ОБНОВЯВАНЕ" - банков кредит на СС/ССО за подпомагане на кандидатстващите да осигурят до 50% от бюджета за обновяване на съответната сграда или блок секция (след одобрение от МРРБ).
  • Банкова гаранция „ЖИЛИЩНО ОБНОВЯВАНЕ" - обхваща дейностите по предоставяне на банкови гаранции на СС/ССО, с цел кандидатите за безвъзмездна финансова помощ да получат кредит от друга банкова институция, за да осигурят своята до 50% част от бюджета за обновяване на съответната сграда или блок секция (след одобрение от МРРБ).

Фондът разглежда възможността за предоставяне на гаранция по заем от други финансови институции, в случай че ползвателите на услугата (сдруженията на собствениците/ собствениците на самостоятелни обекти) не са в състояние да покрият минималните изисквания на ФЖО за отпускане на заем.

Забележка: Настоящата информация за медиите има за цел да популяризира дейността на Фонда за жилищно обновяване, който се управлява от КТБ АД с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие"2007-2013, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието й се носи от КТБ АД и при никакви обстоятелства не може да се счита, че то отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

 

Обща информация за КТБ АД 

Проект "Енергийно обновяване на българските домове" 

 

Коментари: 0

Коментари