Цветан Василев, председател на НС на „КТБ“ АД, взе участие в Вретия Вроцлавски форум

06.06.2012г.
Цветан Василев, председател на НС на „КТБ“ АД, взе участие в Вретия Вроцлавски форум

В полския град Вроцлав, от 31 май до 2 юни, се проведе ежегодният глобален форум (Wroclaw Global Forum), организиран съвместно от Атлантическия съвет на САЩ и общинската управа, с цел да се подпомогне развитието на демократичните процеси в Източна и Централна Европа. За две години форумът успя да се утвърди като едно от най-значимите и престижни събития на Стария континент, привличайки интереса на политически лидери, дипломати и предприемачи

Един от панелите, предизвикали най-голям интерес, беше на тема „Конкурентоспособността в условията на променяща се глобална икономика", в който участваше Цветан Василев. В процеса на провелата се дискусия, той сподели редица свои виждания по темата. Според него е съвсем нормално България и Румъния като новоприсъединили се страни да изостават от западноевропейските държави. Василев подчерта, че членството на България в ЕС подпомага растежа на икономиката, но за съжаление то съвпадна с началото на кризата  когато политиката на държавите от съюза стана по-консервативна и в крайна сметка страната не можа да се възползва напълно от присъединяването.

Участниците в панела се обединиха около мнението, че основно конкурентно предимство на новоприсъединилите се страни от Източна Европа, включително и България, е евтината и високообразованата работна сила. Цветан Василев обърна внимание и на факта, че през 90-те години на ХХ век огромна част от квалифицираната работна ръка напусна страната. Според него образователната система в страната е добре развита, въпреки че през годините на прехода не се обръщаше достатъчно внимание на средното образование. Въпреки това университетското образование е на високо ниво като част от причините за това са и споразуменията между български и чуждестранни университети. В допълнение той посочи, че делът на средствата към БВП, който страната отделя за научно-изследователска и развойна дейност е твърде нисък и е далеч от целите на ЕС, а компаниите са изправени пред проблема преди всичко за своето оцеляване и не могат да инвестират средства в тази насока. Цветан Василев изтъкна слабата усвояемост на средства по програмите за повишаване на конкурентоспособността и подчерта факта, че както българското, така и правителствата на новоприсъединилите се страни отдават приоритет на инфраструктурните проекти.

На въпрос, свързан с отражението на гръцката криза върху съседните балкански страни и нейното евентуално излизане от еврозоната, Цветан Василев разви основната си теза пред участиниците във форума: „Не съм съгласен, че България, Румъния и Гърция трябва да се поставят под един общ знаменател, само защото се намират на Балканския полуостров. Румъния е с плаващ валутен курс, България е с фиксиран, а Гърция е част от еврозоната и има най-високия дълг към БВП в Европа. За разлика от южната си съседка, България се представя значително по-добре по отношение на тези показатели. Не смятам, че ситуацията в Гърция може да засегне България в изключително голяма степен. Естествено евентуалното й излизане от еврозоната ще има негативен ефект върху икономиката на България основно чрез външната търговия, защото връщането към драхмата ще доведе до силното й обезценяване, може би от порядъка на 60-80% спрямо еврото. Следва да имаме предвид, че износът ни към Гърция е от порядъка на 7%, а този на Румъния е дори по-малък", допълни още Василев. 

 

Коментари: 1

Коментари

публикуван на: 28.06.2012 от: demo
bravo, bravo bravo, bravo