Председателят на нс на „КТБ“ АД - Цветан Василев, изнесе публична лекция в УНСС

17.04.2012г.
Председателят на нс на „КТБ“ АД - Цветан Василев, изнесе публична лекция в УНСС

„Българската икономика и ролята на държавата в условията на световна икономическа криза и дълговата криза в ЕС" беше тема на лекцията на председателя на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка АД и член на Съвета на настоятелите на УНСС Цветан Василев. Лекцията беше организирана от Студентския съвет на университета и събра в аула „Максима" студенти, преподаватели, банкери.

Необходимо е да се създаде стимулираща политика за икономиката, каза в лекцията си Василев и разгледа в хронологичен ред развитието на световната икономическа криза. „Ние, като част от Европа, за голямо съжаление страдаме заедно с нея, независимо че сме страната, която най-скоро премина през кръга на една хиперинфлация. Това донякъде в момента ни помага да бъдем сред т.нар. отличници в ЕС по отношение на основни показатели - с бюджетен дефицит на едно от най-ниските нива от около 2-2,1 на сто".

Цветан Василев се спря и на драстичното намаляване на чуждестранните инвестиции през последната година, ниското равнище на заплащането у нас, „уникалното търпение на българския народ". В момента пред правителството стои изключително сложният въпрос къде да се намери баланс между рестриктивната финансова политика, която то следва вече 2,5 години, и простимулационните практики и политики. България има нужда от цялостна и стройна концепция за повишаване на конкурентоспособността на икономиката ни за стимулиране на експортноориентираните производства, посочи още лекторът. Според него, енергетиката е може би единственият конкурентоспособен отрасъл в България, и то главно заради разумния подход на изграждането й и заради чудесната и добре развита преносна мрежа.

Василев отговори и на редица въпроси от залата за лихвите по кредитите, политиката на секюритизация, АЕЦ „Белене" и енергийната ни стратегия и др.

В почетната книга на Студентския съвет Василев написа:  "Пожелавам на бъдещите кормчии на българската икономика много дързост и устрем при овладяване на академичните върхове".

Цветан Василев е носител на почетния знак на УНСС, което е най-голямата награда, която се дава от академичното ръководство на университета.

Съществена част от корпоративната политика на КТБ АД е активното подпомагане на ползотворното взаимодействие между бизнеса и образованието. Банката осигурява стажове на част от студентите, завършили МИО и финанси, възможности за работа, лични награди и поощрения.

Скрипт от лекцията на Цветан Василев, 4 април 2012 година УНСС, София

 

Коментари: 0

Коментари