Безусловен базов доход - когато държавата инвестира в гражданите

19.06.2017г.
Безусловен базов доход - когато държавата инвестира в гражданите

В свое интервю за Bloomberg TV Bulgaria, икономистът Георги Неделчев дефинира понятието безусловен базов доход. Според него чрез безусловния базов доход всеки гражданин може да запази своето достойнство, което е основно човешко право. Така държавата инвестира във всеки един гражданин, независимо от неговия статут. 

Неделчев обяснява, че тази инвестиция може да бъде повлияна от средната работна заплата в страната. Това показват всички пилотни проекти по света. Сумата на безусловния базов доход е силно свързана с трудовите резултати и от произведените услуги и продукти на територията на страната, обясни още Неделчев в предаването Boom&Bust, в което гостува. 

Според Неделчев базовия доход не говори за социална държава, а за развитие на държавата като цяло. 
"Социалната държава е мъртва, защото социалните помощи се превърнаха в система за злоупотреби и доказване на това дали един човек има или няма право на подобна помощ.  

Икономистът смята, че внедряването на система за безусловен базов доход напълно ще замени социалните системи за помощ, освен в случаите когато става въпрос за хора с особено здравословно състояние. Безусловният базов доход може да бъде следващата стъпка в развитието на социалните отношения. 

Коментари: 0

Коментари