Българската индустрия - генерира добри печалби, но не плаща добре

30.03.2017г.
Българската индустрия - генерира добри печалби, но не плаща добре

Лидерът на КНСБ, Пламен Димитров заяви, че индустрията в България реализира една от най-високите печалби в ЕС, но плаща най- ниските заплати. Според данните един работник в тексилната индустрия в България взима средна заплата 276 евро на месец. За сравнение, текстилните работници в Испания получават средно 1600 евро на месец за същата работа. 

Дори при професии, изискващи висше образование, като фармацията, един служител в България получава 6 пъти по-ниска заплата от своите колеги в ЕС. Според Димитров въпросът за това, че в България заплатите не отговарят на производството, трябва да бъде изведен на преден план за институциите. 

Според данни на КНСБ, във всички съседни на България страни, работната сила получава много по-високи заплати в сравнение с България. Изключение прави само Албания, където и средната и минималната работна заплата са по-ниски от тези в нашата страната. 

Според бизнеса, проблемът с ниските заплащания идва от фирмите в сивия сектор. За реяението на този проблем работи целият ЕС. Люк Триангъл, генерален секретар на IndustriALL European Trade Union обяви, че европейските синдикати усърдно ще работят по идеята за въвеждане на единна минимална заплата за всички страни от ЕС. 

Коментари: 0

Коментари