Паметник на големия общественик и финансист Атанас Буров беше открит благодарение на финансовата подкрепа на председателя на Надзорния съвет на „КТБ“ АД - Цветан Василев

15.12.2011г.
Паметник на големия общественик и финансист Атанас Буров беше открит благодарение на финансовата подкрепа на председателя на Надзорния съвет на „КТБ“ АД - Цветан Василев

В деня на банкера, 6 декември официално беше открит паметникът на големия общественик и финансист Атанас Буров. Монументът е финансиран изцяло от председателя на надзорния съвет на КТБ АД г-н Цветан Василев. Бронзовата статуя е разположена в градинката на Народния театър „Иван Вазов", в близост до Българска народна банка. На официалното му откриване,присъстваха столичният кмет Йорданка Фандъкова, управителят на БНБ Иван Искров, председателят на общинския съвет на Столична община Андрей Иванов, както и видни банкери. Представители на Светия синод осветиха паметника и поздравиха финансистите от името на патриарх Максим.
Паметникът е дело на скулптора проф. Емил Попов и архитекта Петър Стрясков. Създаден е по инициатива на председателя на фондация "Достойни българи" Илия Георгиев, който беше особено развълнуван и щастлив, че след 12 години идеята му е намерила своята реализация. От своя страна г-н Василев изрази вяра, че в България ще продължават да се раждат последователи на делото на Буров. „В условията на криза са нужни нестандартни решения, вдъхновени от такива родолюбци като Буров", допълни още председателят на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка АД.

Атанас Буров е сред най-видните финансисти и общественици у нас преди Втората световна война. Завършил е финанси в Париж и е специализирал в Швейцария и Лондон. Освен банкер е бил народен представител и няколко пъти министър.

 

Коментари: 0

Коментари