Българска компания купува немски гигант в сделка за милиони

30.01.2017г.
Българска компания купува немски гигант в сделка за милиони

Все повече български компании стъпват на световния пазар. Много от малките и големите предприятия в страната успешно сключват сделки с международни пазари и успяват да се котират заради доброто съотношение качество-цена. Повечето български компании печелят международни инвеститори, а много от тях биват придобити в сделки за милиони.

Една българска IT компания  - „Булпрос” също успява да сключи такава сделка, но този път в ролята на купувач. Преди няколко седмици дружеството придобива немската компания Group Business Software (GBS)Сделката беше за 11 млн. евро, а в края на миналата година „Булпрос” закупи дял в друга немска компания – Innotec Marketing.

Закупуването на двете IT компании дава на „Булпрос” възможността да предлага нови продукти на пазара, да има достъп до мрежата от клиенти и да затвърди присъствието си на немския пазар, който носи 70% от приходите на компанията.

В момента „Булпрос” е една от най-бързо растящите компании в страната. Основана е през 2010г. от пет човека и до сега бизнесът се удвоява всяка година. Не се очаква забавяне.
„Последната ни сделка ще доведе до следващото удвояване на бизнеса ни.”, коментира един от основателите – Ивайло Славов.
Оборотът на компанията за миналата година е около 50 млн. лв. като в това число се включва и приходът от участието на компанията в дейността на Innotec Marketing. Следващата цел е генерирането на 100 млн. лв. годишен оборот.

Ако тази цел бъде постигната, „Булпрос” ще бъде компанията с най-високи приходи в страната.
Сделката с GBS е донесла със себе си нови офиси в Канада, Англия и Германия и нови 120 служители. В момента в компанията работят 950 служители. Главно се занимава с облачни инфраструктури, сигурност в интернет и дигитални решения.
„Във фокуса на сигурността имаме недостиг на кадри. Преди сделката с GBS в тази сфера работеха едва няколко човека. GBS беше най-доброто допълнение, защото разработва системи за подсигуряване на комуникация.”, коментира Славов.

„Булпрос” е стартирала като малка аутсорсинг компания. Днес вече предлага собствени продукти, услуги и изнесени бизнес процеси. Преди сделката, компанията е имала 15 служители във Франкфурт.
„Предстои ни да обединим екипите си в Германия. Да ги интегрираме и да обединим мениджмънта си ще бъде предизвикателство, предвид тези темпове на растеж.”, казва още Славов.

Коментари: 0

Коментари