Над 3000 работни места ще бъдат отворени в Димитровград и Кърджали

27.01.2017г.
Над 3000 работни места ще бъдат отворени в Димитровград и Кърджали

Язаки България” планира инвестира 45 млн. лв. в строежа на нов завод за производство на електрически инсталации за автомобили. Новият завод ще се намира в Димитровград. Проектът вече е одобрен от Правителството.

Новият завод ще се занимава с производство на електрически инсталации за автомобилите с марка Мерцедес от клас А и клас Б. Инвестицията ще бъде направена поетапно за 2 години. До 2019г. компанията ще отвори нови 3150 работни места.

Още една компания планира да инвестира в строежа на нов завод в страната. IPS (International Power Supply) произвежда токозахранващи системи и технологии за автономно производство и съхранение. Компанията продава проктите си в 56 страни, на 7-те континента.

IPS ще строи новия си завод край Кърджали, а за да има подготвени служители, компанията ще инвестира в местния техникум. Предвижда се да се създаде специализирана програм, участие в която ще взимат и специалисти от компанията. „Имаме намерение да се утвърдим в сферата в Азия, Южна Америка, Австралия и Африка. Подготвяме нови иновативни разработки за пазара. ВЕИ системите и умните мрежи са бъдещето. Имаме добри технологии и това ни поставя на добра позиция на пазара.”, казва Александър Рангелов, управител на българското дружество на компанията.

В новата фабрика на IPS първоначално ще бъдат наети 240 души, а в последствие този брой трябва да нарастне до 600.
Това е първата в България абсолютно енергийно независима компания. Тя няма да ползва ток от мрежата, защото ще си го произвежда сама. 240 соларни панели ще бъдат инсталирани на покрива, както и вятърни перки, които да генерират енергия. Ще бъдат инсталирани и зарядни станции за електромобили.

„Това ще ни излезе с около 40% по-скъпо, но идеята е да покажем, че това е бъдещето и е по-добрата алтернатива.”, казва Рангелов.

Коментари: 0

Коментари