Бизнесът увеличава заплатите през 2017г.

22.12.2016г.
Бизнесът увеличава заплатите през 2017г.

Тазгодишното анкетно проучване „Годината през погледа на бизнеса” на Българска стопанска камара, отчита съвсем леко подобрение на бизнес климата у нас. Българските фирми, участвали в проучването, демонстрират и слаб оптимизъм относно следващата година.

Докато миналата година,  деклариралите фирмено подобрение са били 12%, то за настоящата година този процент е сравнително по-голям –всеки 3-ти от анкетираните посочва, че фирмата му е подобрила състоянието си.  Въпреки тези показатели, делът на фирмите, които влошават състоянито си е по-висок – цели 35%.

Анкетираните фирми изтъкват своята неудовлетвореност от работата на институциите и данъчната и регулаторна тежест.
Повечето анкетирани не отчитат ръст в корупцията, сивата икономика, престъпността и регулаторната тежест.

12%  участници в проучването, твърдят че влошаване е настъпило в  достъпа до правосъдие, а 26 % от анкетираните смятат, че е настъпила положителна промяна при достъпа до кредитиране.
Основен акцент се поставя върху проблема, че трябва да се инвестират средства в обучение на кадри в човешки ресурси и ръст на възнагражденията.

За следващата година 37% от анкетираните предричат подобрение в бизнес средата, а 25% смятат, че растеж на икономиката няма да има и дори е възможно нивата ѝ да спаднат.
„Отражението на Brexit върху европейската икономика няма да е символично, а ние сме свързани с нея. Косвено ще има влияние, тъй като Великобритания е основен донор в бюджета на ЕС“ – заявяват от БСК, но по-голямата част от анкетираните не смятат, че излизането на Великобритания от ЕС ще повлияе на бизнеса им.

Добрата новина е, че 65% от работодателите смятат да вдигат заплатите през 2017г., а други 45% няма да променят броя на работните места.

Коментари: 0

Коментари