Домейнът „.бг” вече е факт

15.07.2016г.
Домейнът „.бг” вече е факт

Имена.бг” е първият домейн на кирилица и вече съществува в световното интернет пространство. Адресът е създаден, след като от борда на директорите на Международната корпорация за интернет имената и адресите са приели заявката на дружеството „Имена.БГ„ АД, което ще действа като организация – регистър на домейна от високо ниво на кирилица.

Домейнът от първо ниво „.бг” е бил предлаган двукратно в миналото, но е отхвърлян от ICANN.Първото предложение за създаване на такъв домейн е изпратено на 24-ти октомври 2007г. от сдружение „Унинет”. Чак през 2010г. се получава официален отговор от ICANN, където се казва, че предложението се отхвърля заради прекаленото визуално сходство на „.бг” с това на вече съществуващия “.br”.

Въпреки отказа, българското правителство изпраща повторно предложение, с аргумента, че БГ е най-разпознаваемата форма сред българските потребители. През 2011г., ICANN отново отхвърлят предложението, поради същите причини.

След промяна на правилата за регистрация обаче, ICANN променя решението си и одобрява домейна „.бг”. Така България става първата държава в света, регистрирала домейн на кирилица.

От Министерството на транспорта съобщават, че държавата ще участва в изготвянето на списъци за запазване на имената на държавните органи и общините. По този начин имена, като „софия.бг” например, ще могат да бъдат заявени и регистрирани само от местните власти в столицата.Тези списъци ще помогнат за запазване доброто име и репутация на домейна „.бг”.

Ще има тримесечен етап на регистрация, през който приоритетно ще се регистрират домейни на организации с основание на името, като фирми или запазени търговски марки.

Коментари: 0

Коментари