IT бизнесът ще инвестира в обучението на ученици

12.07.2016г.
IT бизнесът ще инвестира в обучението на ученици

След среща на ръководството на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и министъра на образованието Меглена Кунева стана ясно, че IT бизнесът иска да инвестира в обучението на ученици. Организацията възнамерява да обучава по 6 000 деца годишно.

Тази мярка е взета, заради недостига на кадри в  IT сектора, както и малкото желаещи за специализация в университетите. „Бройките в университетите не достигат на IT бизнеса, ето защо се обръщаме към средното образование и започваме да обучаваме децата от по-малки.” – коментира Стамен Кочков, председател на БАСКОМ.

Идеята на проекта е, в рамките на 2-3 години, учениците да могат да станат специалисти по програмиране. Асоциацията се надява да може да подготви и учители за системата.

Към момента са разработени три пилотни проекта, за които БАСКОМ ще плати със собствени средства. „За реализацията на трите проекта, ще отделим собствен финансов ресурс, който може да достигне и 500 хил. лева” – коментира Кочков.

Проектите ще бъдат реализираи в три училища в страната: Математическата гимназия в Пловдив, Математическата гимназия „Баба Тонка” в Русе и едно училище в София.

От БАСКОМ се обърнаха към Министерството на образованието с призив да подкрепи инициативата и да помогне финансово за разширяването на проекта. От асоциацията искат в страната да бъдат създадени 20 центъра за обучение.

Коментари: 0

Коментари