Нова рафинерия за олио отвори врати в Ямбол

13.06.2016г.
Нова рафинерия за олио отвори врати в Ямбол

В Ямбол беше открита нова рафинерия за олио. Това стана възможно, благодарение на братята Димитър и Георги Великови.

Инвестицията в новата рафинерия възлиза на 7 млн. лв, като парите бяха осигурени от Програмата за развитие на селските райони. Капацитетът на новата фабрика е преработка на 30 тона слънчоглед за едно денонощие, или средно 30 хил. тона годишно. В момента натоварването на рафинерията достига 50% от капацитета й. Разкрити са 50 работни места, които с увеличаването на натоварването ще се удвоят. Освен олио, в рафинерията се произвеждат бутилки и капачки. Така, целият продукт се изгражда на едно място.

Великови са в бизнеса с олио вече над 20 години. Тяхна е разпознаваемата в цяла Европа марка –„Слънчо“. Скоро, продуктите произвеждани в Ямбол ще излязат на световните пазари под името „Витал дроп“, тъй като има голям интерес към българското олио както от азиатски страни, така и от Австралия и цяла Северна Америка.

Следващата инвестиция, която ще реализират братята е в модерна зърнобаза за над 5 млн. лв. Там ще бъде складирана суровината, преди да бъде преработена. Интересното е, че освен с олио, те се занимават и със земеделие. Димитър и Георги обработват 15 хил. дка земя в района на Тополовград, върху които отглеждат пшеница, ечемик и слънчоглед.

"България е третият в света производител на слънчоглед с над 2 млн. тона. Собственото ни потребление е в диапазон от 200 до 400 тона в зависимост от годината. Ако успеем да оползотворяваме за собствено производство поне 1 млн. тона, ще добавяме стойност - работна ръка, данък, осигуровки, от което печели държавата", споделя Георги Великов.

Единственият проблем, който имат предприемачите в момента е липсата на квалифицирана работна ръка у нас. Те споделят, че изпитват трудност да намерят кадърни хора, които да вършат работа.

Коментари: 0

Коментари