Минералната ни вода отива в чужбина

27.04.2016г.
Минералната ни вода отива в чужбина

Износът на минерална вода се увеличава. По последни данни, българската вода се пие все повече в Африка и Близкия изток. Продажбите на минерална вода бележат значителен ръст през последните години, като България има сериозни намерения да се наложи на чуждестранния пазар и родните производителите водят интензивни преговори.

Близостта на черния континент, непрекъснатият недостиг, както и постоянният растеж на пазара на вода там са добри предпоставки за нашите компании. Други клиенти са страните от Близкия изток, като пазарарът там се увеличава всяка година. Българските компании са в постоянни преговори с потенциални клиенти от чужбина.

У нас има 102 минерални извора, които са собственост на държавата. От тях само 11 са отдадени на концесия за бутилиране или производство. Останалите извори са предоставени на общини или басейнови дирекции за управление, които са сключили още 6 договора за бутилиране. Въпреки това, пазарът на минерални води в България е слаб, като българите пият два пъти по-малко минерална вода, в сравнение с останалите народи от ЕС, което е още една предпоставка за търсенето на външни пазари.

Според специалистите, родната минерална вода притежава лечебни и профилактични свойства, чрез които може да се наложи на пазара. Българската минерална вода притежава качества, които я правят конкурентно способна на световните пазари и гарантират бъдещото развитие на износа в чужбина.

В момента износът на български води е около 3% от общото производство в различните години. Потенциалът на компаниите за производство и износ пък е неограничен.

Коментари: 0

Коментари