Ще поевтинее ли хлябът?

24.03.2016г.
Ще поевтинее ли хлябът?

Председателят на браншовата организация на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева и президента на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов, подписаха споразумение за съвместна работа по диференциране а ДДС-то върху хляба. Оказва се, че хлябът може да поевтинее с 12-13%, ако ДДС-то му се намали с 5%. Димитър Манолов коментира, че смята да покани и други браншови организации, за да предложи на правителствотоцялостно намаляване на данъка за стоки от първа необходимост.

Към момента, както хлябът, така и всички останали стоки се облагат с ДДС от 20%. „Ако ДДС-то на хлябът се намали с 5%, веднага ще се усети поевтиняване в цената на продукта и то с 12-13%” – коментира Кукушева. Това ще доведе и до изсветляване на сектора, защото към момента има около 1 млрд. лв., които остават недекларирани.

Според Димитър Манолов, освен на хляба, по-ниска ставка трябва да има и върху плодовете, зеленчуците и другите стоки от първа необходимост. Манолов обясни, че има желание да потърси браншови организации на производители на месни и млечни продукти. Според него тази мярка трябва да бъде разпростряна и върху учебниците, книгите и лекарствата.

Ако правителството приеме предложението за намаление на ДДС-то, новата ставка ще заработи от догодина.

Коментари: 0

Коментари