Варненска фирма създаде виртуален учител за деца с увреждания

11.03.2016г.
Варненска фирма създаде виртуален учител за деца с увреждания

Варненската фирма „Триада софт” създаде виртуален учител за деца с увреждания и го нарече„Магичен свят”. Устройството изглежда като игра за малки деца, но съдържа в себе си стройна система за проследяване на развитието на едно дете от всички специалисти, които работят с него.

Вдъхновен от съпругата си, която е специален педагог, Иван Дочевски ражда идеята за „Магичен свят”. Той е убеден, че възможностите за обучение на децата с увреждания в България са много ограничени, ето защо Дочевски, заедно с екипа си от 10-ина IT специалисти започват разработването на „Магичен свят” през 2012г.

По разработката на „Магичен свят” работят не само IT специалисти, но и педагози, логопеди и психолози. Чрез устройството ще бъде даден шанс на децата, при които координацията между визуално възприятие, двигателни функции и желание за действие е нарушена. Заради трудността им да работят с обикновен компютър или лаптоп, поради трудностите при координацията, „Магичен свят” ще може да се свързва с интерактивни устройства, които могат да се управляват само с докосване на екрана.

Системата разполага с обучения под формата на игри, където има различен тип задачи, за разпознаване на числа, букви, предмети, форми и лесни логически последователности. Това е първият по рода си продукт с подобно предназначение у нас. Според Дочевски и екипа му, „Магичен свят” е подходящ и за по-малки деца, които нямат специални нужди.

С „Магичен свят”, „Триада софт” печели отличие в конкурс за иновативно предприятие, чрез базирана уеб платформа за обучение на деца с увреждания. Това дава дори по-големи надежди на създателите му, че продукта ще навлезе на пазара и ще бъде полезен за децата с увреждания, родителите им и преподавателите им.

Коментари: 0

Коментари