5 причини да плащате с карта вместо в брой

19.10.2015г.
5 причини да плащате с карта вместо в брой

Ако попитате няколко човека, дали е по-добре да плащате с карта или кеш, ще получите все различни отговори. Според Левон Хампарцумян, главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, един ден картите дори ще изчезнат, като инструмент за плащане. В момента обаче те са най-удобният, бърз и лесен начин за плащане в ежедневието.  Има много причини за налагането на картите, като метод за плащане,  но ние сме ви приготвили най-важните според нас.

1. Парите са мръсни. Наистина мръсни. Буквално. Проучвания показват, че върху средностатистическата банкнота има около 26 000 бактерии. Вирусите издържат върху тях около 48 часа, а грипният вирус цели 17 дни!

2. Крадци. Всички познаваме усещането от това да стискаш чантата си в градския транспорт или на разходка, в непрестанен страх, че някой може да я дръпне от рамото ти. Това ни превръща в параноици, дори когато няма реална причина за това. От своя страна картата е напълно безполезна за крадците, освен ако не сте били така услужливи да напишете PIN кода си върху нея, винаги можете да се обадите в банката и картата Ви да бъде спряна.

3. Победете сивата икономика. Картата е едно силно оръжие за справяне със сивата икономика. Настоявайте да плащате с карта навсякъде. Тези плащания са винаги „на светло”, защото минават през банката. Съответно търговецът отчита реален оборот и плаща реални данъци.

4. Парите заемат място. В картата си можете да държите 50, 500, 5000 или 50 000лв. без да трябва да носите куфар за целта. Факт е, че в дамската чанта винаги има още малко място, но защо трябва да препълвате чантата си, когато можете да приберете парите си на по-сигурно място.

5. Пазаруване по интернет. Разнообразието в интернет пространството е неизмеримо. Там можете да намерите всичко за всеки. Но бъдете внимателни. Хубаво е да се сдобиете с отделна карта, чиято функция да бъде само пазаруване в интернет. Също така е добре картата да е дебитна. Там имате на разположение парите, които сте вкарали в нея. По този начин отпада страхът, че в някой сайт може да злоупотреби с кредита по кредитната Ви карта.

Към тези 5 причини ще добавим, че все по-често банките насърчават изваждането на карти, като правят различни подаръци и промоции, като екскурзии, билети за концерти и спортни събития и предметни награди.

Коментари: 0

Коментари