Световната банка с добри прогнози - Светът ще се справи с бедността

05.10.2015г.
Световната банка с добри прогнози - Светът ще се справи с бедността

До края на годината се очаква бедността да падне до рекордно ниски равнища, като прогнозата е под 10% от света да бъдат засегнати от бедността, независимо от тревожните тенденции в Африка.

"Ние можем да се окажем първото поколение в историята, което ще преодолее крайната бедност", заявява в доклада президентът на банката Джим Йон-ким.

Според последни данни от 2012г. бедните хора по света са били 902 милиона, което е около 13% от населението на света, докато през 1999 година този дял е бил 29% от населението на света.

Намаляването на крайната бедност се дължи на икономическия растеж, инвестициите в образованието и здравеопазването, както и по-високата социална защита.

В разрез с намаляващата бедност в Индия и Латинска Америка, в Африка и Сахара крайната бедност се разраства. В този район живеят 50% от най-бедните хора в света.

"Растящата концентрация на бедността в Африка южно от Сахара е изключително тревожна. Този район не успява да следва ритъма на намаляване на бедността в останалата част от света", се посочва в доклада.

В Мадагаскар и Демократична република Конго положението с бедността е много тревожно. Около 80% от населението в тези страни, живее на прага на бедността.

Световната банка не разполага с благоприятни надежди относно бедността в Близкия изток и Северна африка, поради военните конфликти, които се водят там. Миграцията на бягащите цивилни също поставят оптимистичните прогнози под въпрос.

 

За сметка на това, прагът на крайната бедност нараства до 1.9 долара дневно, докато през 2012г. е била 1.25 долара дневно.

Коментари: 0

Коментари