Йената поскъпва, а австралийския долар поевтинява

23.09.2015г.
Йената поскъпва, а австралийския долар поевтинява

Днес, след като данни показаха, че фабричната активност в Китай е паднала до годишното дъно, се разбра, че йената ще поскъпне, докато австралийският долар ще поевтинее.

Предварителната стойност на индекса Caixin/Markit, който следи икономическата активност в Китай, падна до 47.0 за септември, което е най-ниското ниво от март 2009 г. и е под пазарните очаквания от 47.5 пункта.

Данните засилиха опасенията за по-рязко от очакваното забавяне на ръста на втората най-голяма икономика в света и предизвикаха разпродажби на суровинните валути, докато в същото време подкрепиха йената, която е считана за валута убежище. Австралийският долар поевтиня с 0.9% до 0.7026 щатски долара, отдалечавайки се от близо четириседмичния връх от 0.7280, достигнат в петък.

Спрямо йената австралиийският долар изгуби 1.2% до 84.14. Йената също така се оскъпи и спрямо долара, като щатската валута изгуби 0.3%, до 119.79 йени.

Доларовият индекс падна до 96.263 пункта, но днес удари най-високите си нива от септември насам с индекс 96.484 пункта.

Последните признаци за забавянето на икономическия растеж на Китай биха могли да засилят несигурността около евентуалното вдигане на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ, смятат анализатори. Централната банка на САЩ се въздържа от вдигане на лихвите.

Еврото поскъпна с 0.2% спрямо долара, все още губи около 1.4% за седмицата, след като коментарите от ЕЦБ напоследък засилиха очакванията, че централната банка ща увеличи размера на паричните стимули.

 

 

Коментари: 0

Коментари