Сметките за парно през зимата, по-ниски, заради предлаганото поевтиняване на газта

10.09.2015г.
Сметките за парно през зимата, по-ниски, заради предлаганото поевтиняване на газта

Заради очакващото се намаление на газта, тази зима абонатите на топлофикациите ще плащат по-ниски сметки за парно. Изпълнителният директор на "Булгаргаз" обяви, че ще поискат сваляне цената на газта с над 14%. Ако това се случи парното също ще поевтинее, тъй като около 80% от цената се образува според сумата, която топлофикацията харчи за природен газ.

За момента не е ясно, точно колко ще поевтинее парното. Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че от 1ви октомври, газта със сигурност ще поевтинее и то с повече от 13,6%, колкото беше очакваното. Когато цената на газта поевтинява с повече от 5%, регулаторите са длъжни да актуаллизиразт и цената на парното, ето защо пониженията в цените са сигурни.

От Нова година се очаква цените на парното да поевтинеят още малко, този път заради по-ниските цени на петрола. За момента не е сигурно какво поевтиняване ще поиска "Булгаргас" и дали то ще повлияе на цените на парното. 

Със сигурност обаче предстоящото другия месец поевтиняване ще бъде в голяма полза на закъсалата НЕК, стана ясно още от думите на Иванов. "От гледна точка на това, че ще има за пореден път намаляване на цената на  природния газ, би следвало да има и някаква корекция в цената на електрическата енергия, на която НЕК би купувала тока от когенерациите на топлофикационните дружества. Т.е. индиректно с намаляването на цената на природния газ се помага на НЕК”, обясни той.

Коментари: 0

Коментари