Българската база в Антарктида привлече учени от цял свят

10.03.2014г.
Българската база в Антарктида привлече учени от цял свят

„Благодарение на дългосрочната подкрепа на Корпоративна търговска банка АД българската база в Антарктида се превърна в притегателен център за учени от цял свят", съобщи дългогодишният ръководител на експедицията проф. Христо Пимпирев по повод на успешното завършване на двадесет и втората българска полярна експедиция. Тя започна през месец ноември 2013 г., а българските учени от последната група вече пътуват обратно за България. Очаква се да пристигнат за националния празник 3 март.

Тази година базата на България в Антарктида (която разполага с няколко къщи, православен параклис, пощенски клон и изследователска лаборатория) е била домакин освен на 15-те българските участници в експедицията, също и на 7 учени от 5 други държави, които са пожелали да работят по съвместни проекти с българските си колеги, похвали се проф. Пимпирев.

С две португалски представителки на науките за земята са изследвани климатичните промени по замръзналата почва и ефекта от глобалното затопляне върху нея. Английски учен от Шефилд и негова докторантка от Полша са пристигнали по проект за изследване на уникалните микробиологични организми на Антарктида в търсене на нови лекарствени продукти за болести, за които все още няма лечение. За пръв път Антарктида са посетили и двама турски учени - геолог и сеизмолог. Имало е и представител на Монголия.

„Без подкрепата на Корпоративна търговска банка АД едва ли щяхме да провеждаме наука на такова високо ниво, което се цени в целия свят. Надяваме се партньорството ни да продължи и в бъдеще, защото знаем, че банката подпомага именно престижни за България дейности, сред които е и авангардната антарктическа наука", допълни проф. Пимпирев.

Коментари: 0

Коментари