Цветан Василев открива нова технологична линия в Сърбия

11.02.2014г.
Цветан Василев открива нова технологична линия в Сърбия

Председателят на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка АД Цветан Василев ще присъства на официалното откриване на нова технологична линия за производство на амбалажно стъкло в най-голямата фабрика за стъкло на Балканите - „Сръбска фабрика за стъкло" АД - гр. Парачин, Сърбия.

На събитието, което ще се проведе на 10 февруари в гр. Парачин, Сърбия, ще присъстват още и гости от дипломатическия корпус в Сърбия, представители на Президентството на Република Сърбия, на местното самоуправление и на обществеността, главни клиенти на фабриката, доставчици и др.

Проектът за изграждане и въвеждане в експлоатация на новата технологична линия изцяло е финансиран от Корпоративна търговска банка АД. Номиналният капацитет на пещ L5 oт 230 тона/ден с четири производителни линии ще oбезпечи производството на 180 милиона бутилки и буркани годишно. Стойността на новата инвестиция надхвърля 20 милиона евро, а общата стойност на вложените средства от страна на новия собственик на стъкларския завод - международния консорциум „Глас Индъстри" - се очертава да надхвърли 100 милиона евро.

Зa конструкцията на пещта и производствените линии са използвани огнеупорни материали, машини и оборудване от най-известните световни производители (Sorg, RHI, MSK, Emhart). В процеса на подготовка и изграждане на комплекса са ангажирани и повече от 30 местни фирми - oт доставчиците на суровини и технически материали дo изпълнители на строително монтажни работи.

Kaто допълнително оборудване към пещта е монтирана серво-индексираща система FleXInspect за автоматичен контрол на изделията - до 600 бутилки в минута, която заедно с автоматичния палетизатор и машината за термосвиване на фолио завършва производствения процес и превръща технологична линия L5 в най-съвременния цех за производство на амбалажно стъкло в региона.

Заводското хале е разширено с транспортен мост и товарен асансьор за превоз на готовите изделия до покрития склад за готова продукция с площ 6.000 m2. Подобно решение oсигурява директен транспорт на готовата продукция от производителните линии до склада за готова продукция само през покрити помещения и предпазването и от неблагоприятното влияние на атмосферните условия.

„Сръбската фабрика за стъкло" е единственият завод за производство на амбалажно стъкло на територията на Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна Гора и Македония. Инвестицията в новата линия L5 гарантира конкурентоспособност на изделията на „СФС" на широкия регионален пазар, ефективност в работата на предприятието, високо качество на изделията, намаление на производствената себестойност и създаване на условия за внедряване и сертифициране на стандартите ISO и HACCP.

Коментари: 0

Коментари