Българска бизнес идея – една от най-обещаващите в цял свят

10.11.2013г.
Българска бизнес идея – една от най-обещаващите в цял свят

Идеята на 19-годишният Делян Аспарухов попадна в ТОП 3 на най-обещаващите бизнес-идеи в целия свят на Business Insider.

Младият мъж решил сам да изобрети програма за помощ на пациентите, след като баба му се разболяла от рак. Той смята, че чрез нея може да спести на САЩ над 60 милиарда долара.

Родителите на Делян постигнали американската мечта. Пристигнали в Калифорния преди 14 години само с 300 долара, а днес майка му е професор, а баща му програмист.

Делян разказва, че компанията му помага на болните да си взимат лекарствата, да се следи дали всичко е наред с тях, дали трябва да отидат в болницата и т.н. Програмата на момчето дава и допълнителна информация за пациента на лекуващия го екип. Програмата отчита дали пациента яде и спи достатъчно, ако се установи, че пациента не яде или не спи се изпраща имейл с препоръки какво трябва да се направи – пациентът да отиде в болницата или някакво друго действие да се предприеме.

 

Заедно с престижното място в класацията Делян получил и стипендия от 100 000 долара.  За да може да изпълнява каузата си обаче, той напуснал Масачузетския технологичен институт. С решението си да напусне престижният MIT и да не завърши бакалавърската си степен Делян се нарежда до световноизвестни иноватори като Бил Гейтс, Стив Джобс и Марк Зукърбърг, коментира bTV.

Снимка: economy.bg

Коментари: 0

Коментари