Лалю Метев и най-големият завод за цимент на Балканите

25.10.2013г.
Лалю Метев и най-големият завод за цимент на Балканите

Между 1907 и 1947 година няколко български предприемачи са собственици на най-модерния и голям завод за производство на цимент на Балканския полуостров – „Златен лев“. То се намира в Плевен, а предприемачът Лалю Метев е един от главните акционери в него.

Производственият капацитет на предприятието е около 12 000 тона цимент на година и е оборудвано по последна датска мода.

Лалю Метев е един от най-заможните българи преди края на Втората световна война. Той е роден на 28 февруари 1885 година в Габрово. Баща му е занаятчия и успява да изпрати всичките си деца в университети из Европа.

Матев – младши има четири висши образования – западноевропейска филология, завършена в Женева, славянска филология и право – в СУ „Климент Охридски“ и философия – в Загреб. През 1911 година решава заедно с няколко бизнес-партньори да закупи новопостроеното АД „Златен лев“ – предприятие за цимент близо до Плевен.

Само за 30 години то успява да си създаде име и да стане най-голямото и най-модерно предприятие на Балканите.

20 години Метев и останалите акционери реинвестират обратно почти всеки спечелен от производството лев за иновации и подобряване на техонлогиите. Благодарение на упорития труд, през 1937 година предприятието вече има над 3 пъти по-големи мощности и възможност да произвежда со 40 000 тона цимент годишно. Инвестира се и в нови машини от Прага.

Предприятието е толкова голямо, че си има собствени електрически централи, които го захранват, както и собствени ж.п. линии. То придобива и фабрика за производство на продукти от цимент и леярна фабрика.

Всички проби на цимента се правят на запад и отчитат все по-добро качество дори и от швейцарските и немските конкуренти.

Втората световна война се явява удар по производството. „Златен лев“ минава под надзора на Министерство на финансите и всички вложения в него се водят в държавен отчет, от който следват и по-високи данъци.

Заводът е национализиран принудително през 1947 година и акциите му са закупени от държавата на безценица – с 5% под реалната им цена на пазара. Лалю Метев е задържан и принуден да заплати огромна сума като гаранция. Изселва се в провинцията.

По-късно синът на Метев – Васил Метев основава ЮЗУ “Неофит Рилски“ в Благоевград.

Снимка: www.lostbulgaria.com

Коментари: 0

Коментари