Бил Гейтс инвестира в една от най-големите строителни компании

23.10.2013г.
Бил Гейтс инвестира в една от най-големите строителни компании

Американският милиардер и председателят на съвета на директорите на Microsoft Бил Гейтс придоби 6% от акциите на испанската строителна компании Fomento де Construcciones & Contratas SA (FCC), обяви самата компания в официално прессъобщение.  FCC бе главен изпълнител на строежа на Дунав мост 2.  За нея работят 80 хил. души в 56 страни.

Със сделката, Гейтс става вторият по величина акционер в компанията след испанската маркиза Естер Копловиц. Това е една от поредните сделки напоследък, доказващи, че Испания, претърпяла продължителна икономическа депресия, се завръща сред страните, привлекателни за инвестиции.
“Гейтс последова примера на други магнати като Уорън Бъфет и Карлос Слим, който наскоро придоби испански активи на много добра цена. Всичко това потвърждава очакванията, че страната излиза от шестгодишния спад”, коментира по този повод министърът на промишленосттта в страната Хосе Мануел Сория.
В подкрепа на думите му са и данните от днес, че икономиката на Испания е излязла от рецесия. Брутният вътрешен продукт е нараснал с  0,1% в сравнение с предходното тримесечие, когато показателят падна с 0,1%, сочат предварителните данни на Испанската централна банка. Те съответстват на прогнозата на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Така, за втори път Испания излиза от рецесия от 2008 насам и до голяма степен принос за това има завръщането на чуждестранните инвеститори на националния пазар на акции и облигации, коментират анализаторите
По този повод испанският министър на промишлеността коментира още, че инвестициите на Бил Гейтс в FCC са „скромни в парично изражение”, но символичното им значение е огромно, защото свидетелства за увеличаването на доверието и укрепването на авторитета на страната сред чуждестранните инвеститори.
 FCC е компания, която помни небивал растеж по времето на разцвета на пазара на недвижими имоти в Испания. В най-добрите му времена в страната са се строили повече жилищни сгради от Германия, Франция и Великобритания, взети заедно. Базирана е в Барселона и се контролира от Естер Копловиц, която преди година изкупи дела на сестра си Алисия.

Коментари: 0

Коментари