Няколко съвета за бизнеса от мафията

11.10.2013г.
Няколко съвета за бизнеса от мафията

„Коза Ностра“ може да се окаже успешен пример за ръководене на бизнес, тъй като е оцеляла във всякакви времена. Бернардо Провенциано е шефът на сицилианската мафия от средата на 90-те години на миналия век до 2006-та година. Той е най-главният шеф на Мафията и може да даде добри идеи за успешно развитие на бизнеса.

Той е автор на важни реформи в структурата на „Коза Ностра“, като най-важните правила, които е следвал са седем и ние Ви ги представяме стига да не ги използвате за противозаконни цели. Списъкът е направен от The Telegraph.

Аналогът между двете структури – мафия и бизнес е направен не на база негативното, а на това, че и двете съществуват от изключително дълго време и могат да обменят опит за оцеляването си.

1.       Изчезването

Ако нещата Ви не вървят добре, най-добре се покрийте за малко. Това е необходимо, защото така негативните характеристики като „преживяващ трудности“ и „изпаднал в беда“ по-лесно отпадат.

Провенциано съветвал мафиотите да са в неизвестност в продължение на 5-7 години, през които нещата им започват да се съживяват, а после да се завърнат триумфално и да покорят всички с успеха си.

2.       Посредничеството

Винаги излагайте мислите си ясно, спокойно и настойчиво, като не забравяте да отчетете и негативите от действията си. Помислете преди да говорите и винаги сверявайте информацията от няколко източника. В „Коза Ностра“ умението за водене на разговори и преговори е изключително важно.

3.       Консенсус

Провенциано е смятал, че Мафията трябва да се представя в положителна светлина пред обществото. Разглеждал е въпроси за състоянието на здравеопазването и на труда, но е пропускал онези, изпратени от обществени организации и служби.

4.       Гъвкавост

Политическите пристрастия вредят на бизнеса, така че Провенциано избягвал да влиза в конфликти с определени движения и често сменял съюзниците.

5.       Преосмисляне

При провал, скандал или проблеми, лидерът трябва да може да преосмисли и подобри нещата. Лидерът трябва да може да се дистанцира от инцидентите. Провенциано успявал да направи така, че името му да не се свързва с негативи, въпреки че ръководел една от най-опасните организации.

Коментари: 0

Коментари