Българският бизнесмен, за когото учат в „Харвард“

04.10.2013г.
Българският бизнесмен, за когото учат в „Харвард“

Може би не вярвате, но такъв човек има и той е известен в целия свят. Казва се Христо Явашев, известен и като Кристо, чиито проекти са толкова мащабни, че дори в Harvard Business School ги изучават.

Каква е историята на Кристо?

Той учи в Художествената академия, когато решава да замине в чужбина без да има нито средства, нито създадено реноме, без да знае какъвто и да е чужд език. Смело, нали? Но смелите успяват...

След като се запознава със семейство аристократи във Франция, се влюбва в дъщеря им. Семейството й, от стар аристократичен род, се притеснява за връзката и я жени почти насила. Девойката обаче напуска съпруга си заради българина Христо, който няма благородническа титла, но я обича.

Постепенно  двамата налагат свое собствено изкуство на света. Творбите им са сред природата, от естествени материали и те просто ги опаковат. Те са определяни като нещо средно между изкуство и бизнес. Тъй като в Европа не срещат разбиране, Кристо и съпругата му – Жан-Клод се местят в Америка.

Там продължават да творят. Опаковат големи обекти като моста Понт Ньоф в Париж, сградата на Райхстага в Германия и дори острови. Проектите са мащабни и изискват милиони, но двамата сами откриват финансиране.

Успяват всеки път да намерят работници, материали и да ръководят опаковането.

Днес Кристо е известен в целия свят с проектите си, които са считани за бизнес-начинание. Именно затова и студентите в Харвард учат за него.

Коментари: 0

Коментари