Държавата и бизнеса - заедно срещу сивата икономика

01.10.2013г.
Държавата и бизнеса - заедно срещу сивата икономика

На кръгла маса, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България бяха обсъдени мерки, които да бъдат предприети за ограничаване на работата в сферата на сенчестатат икономика в бизнеса, както и пакет за борба с данъчните измами, предложен от Министерство на финансите.

В обсъждането се включиха председателят на Общинския съвет за ограничаване и превенция на неформалната икономика – Людмила Петкова, както и заместник-министъра на финансите – Васил Велев и адвокат Георги Атанасов, който е ключов експерт в сфера „Законодателство“ по същия проект.

Проведената среща е част от глобалния проект „Ограничаване и превенция на неформалната икономика“, изпълняван от Асоциацията на индустриалния капитал в България заедно с профсъюза КНСБ. Проектът се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 на Европейския съюз.

Според информация от Асоциацията, в условията на продължаваща икономическа криза,  въздействието на неформалната икономика върху развитието и подобряването на човешките ресурси се е засилило е негативен аспект.

Според проведените в областта изследвания, причините, подтикнали много собственици на бизнес да преминат към сивата икономика са затруднените финансово-икономически условия в страната.

Затова и са предложени мерки за допълване на празнините в законодателството и подобряване на условията за работа, превръщайки сивите практики в непривлекателни и неизгодни.

Коментари: 0

Коментари