Историята на Джон Рокфелер - един от най-богатите бизнесмени в света

13.09.2013г.
Историята на Джон Рокфелер - един от най-богатите бизнесмени в света

Джон Дейвидсън Рокфелер е американски бизнесмен – индустриалист, един от най-богатите хора на планетата. Построил рафинерията си в близост до Кливланд, а през 1870 година основал Стандарт Ойл. До 1882 година наложил почти пълен монопол над бизнеса с петрол в САЩ, като това довело до въвеждане на закони против монопола..

Роден е на 08.07.1839 година в Ню Йорк, ставайки второто от общо шест деца в семейството. Баща му бил фермер и търговец на различни стоки. Майка му била строга домакиня.

Няколко години от детството си Рокфелер прекарва в Осуего, Ню Йорк, после – през 1853 година - в Кливлънд – Охайо. Там младият Джон завършва гимназия като успехите му по математика са особено забележителни. Той не се страхува от тежката работа и започва да се занимава с дребни бизнес- начинания още на 16 години. Първата му истинска работа в офис е при Хюлет и Тътъл – занимаващи се с търговия и спедиция.

До 20-годишна възраст Рокфелер, който се усъвършенства в работата, започнва свой собствен бизнес със съдружник, работещ на комисионна. Той търгува с месо, пшеница и други стоки. В края на първата година, бизнесът отчита приходи от 450 000 долара.

Рокфелер успява да се самовъзпита като сериозен бизнесмен, който не поема излишни рискове. Така през 1863 година отваря своя собствена петролна рафинерия близо до Кливланд. По-малко от десетилетие по-късно той вече държи почти изцяло контрола над местните рафинерии.

Стандарт Ойл

Когато бизнесът му се мести на изток към Пенсилвания, Рокфелер го следва. До началото на 80-те години на 19 век вече компанията му струва около 55 милиона долара, а самият той държи почти пълен монопол над пазара. Под контрола на Джон Рокфелер, компанията създава тръбна система, чрез която да транспортира петрола.

Притежава превозни средства и отсича хиляди акри гори, за да добива нефт. През 1882 година Рокфелер основава тръста Стандарт Ойл, бизнес тръст, който по-късно послужил като модел за създаване на други монополи от същия тип. Рокфелер, разбира се, е назначен за глава на организацията.

Но докато властта и богатството на Рокфелер нараствали, публичността започнала да се бунтува срещу практиките на компанията му. До ранните 80 години на 19 век, вече били предприети законови мерки против монопола, установен от компанията на бизнесмена, прокарвайки пътя на Антитръстовия закон на Шърман.

През 1895 година 56-годишният Рокфелер се пенсионира от Стандарт Ойл и започва с филантропската си дейност. Новото му занимание прави атаките срещу бизнеса му по-леки.

През 1904 година е написана „Историята на Стандарт Ойл“, която разказва историята за порочните практики на компанията. През 1911 година корпорацията е обявена за действаща в нарушение с Антитръстовия закон на Шърман.

Рокфелер дава повече от 530 милиона долара за различни благотворителни каузи. Парите му помагат за създаването на университета в Чикаго, както и за Института за медицински изследвания, създаден на негово име и за Фондация Рокфелер.

Джон Рокфелер има пет деца от съпругата си Лора, включително дъщеря му Алис, която умира в ранна детска възраст. Бизнесменът умира на 23 май 1939 година в Ормонд бийч – Флорида.

Рокфелер и до момента е смятан за един от най-силните бизнесмени в Америка, благодарение на който нацията в момента е такава, каквато е.

Коментари: 0

Коментари