Историята на уиски Johnnie Walker

06.09.2013г.
Историята на уиски Johnnie Walker

Началото на марката уиски „Джони Уокър“ е дадено от самия Джон Уокър, който, за да задоволи вкуса на капризните си клиенти в малкия хранителен магазин, който управлявал, смесвал различни видове чай. Един ден започнал да смесва чая с шотландска спиртна напитка, подобна на българската ракия. Установил, че хората харесват вкуса и разработил още по-добра технология.

Първоначално на напитката се радвали само местните, но по-късно тя станала популярна и в други части на Шотландия. Въпреки това уискито станало много известно едва след смъртта на Джон Уокър, когато бизнесът бил поет от сина му и внука му – и двамата с името Александър.

Те успели да развият бизнеса толкова добре, че вместо както по времето на Джон от продажба на уиски да постъпват само 8% от оборота, то носело около 95% и постепенно се превърнало в основен бизнес на семейството.

През 1860 година, Александър е принуден да преустанови продажбата на уиски, защото според законодателството е забранено да се продават спиртни напитки – смес от пшеница и малц. Той създава първото смесено уиски – Walker’s Old Highland през 1865 година.

Той изработва и квадратната бутилка, която е много по-функционална от досегашните заоблени. Така те се чупят по-трудно и са по-удобни за складиране. Етикетът на уискито е поставен под ъгъл от 24 градуса, което позволява надписът да бъде с по-голям шрифт и по-лесно забележим.

Внуците на Джон – Александър и Джордж създават „цветовите имена“ уиски, увеличавайки видовете на спиртната напитка между 1906 и 1909 година. През 1908 година обликът на бутилките изцяло се променя. То е преименувано от Walker’s Kilmarnock Whiskies на Johnnie Walker Whisky, добавено е логото на мъжа с цилиндъра, което познаваме днес и надписът „Родено 1820 – Постоянно става все по-силно.“

Продажбата на бутилките с бял етикет е преустановена през Втората световна война, а през 1932 година Александър измисля нов вид уиски Johnnie Walker Swing, чиято бутилка се клати.

 

В момента Johnnie Walker е една от най-популярните марки уиски, запазили качеството си и до днес.

Коментари: 0

Коментари