Подобряването на средствата за малките и средните предприятия – основна цел на правителството

02.09.2013г.
Подобряването на средствата за малките и средните предприятия – основна цел на правителството

Правителството се фокусира върху подобряването на средствата, с които функционират и се развиват малките и средните предприятия. Проблемът, който по програма предстои да бъде решен е конкурентната среда в строителството, след като вече започна разплащането с държавните фирми.

Според наблюденията на специалисти, се вижда, че възможността за конкуренция между фирмите в бранша, които вече няма да могат да осблсужват обекти от първа и втора категория според Закона за устройството на територията е силно затруднена.

Според Закона за камарата на строителите, който действа от 2007 година, трябва да има централен професионален регистър, в който са записани обектите, които може да обслужва всяка фирма.

Според последната статистика 84% от фирмите са със служители до 50 души, средните компании са със служители до 200 души и заемат 15% от всички фирми на пазара, а с над 200 души служители са 1,9% от всички фирми.

Около 55% от нетните приходи от продажби, или около 1,5 млн. лева на фирма се формират от малките фирми, които са 4 400 на брой. Големите фирми заемат 8% от всички на пазара и формират над 200 млн. лева на фирма. Над 2600 фирми вече не съществуват. 

Коментари: 0

Коментари