Първият електронен четец за книги е проектиран през 1935 година

13.08.2013г.
Първият електронен четец за книги е проектиран през 1935 година

Първият електронен четец за книги е проектиран през 1935 година. Моделът му е публикуван в списание Everyday Science and Mechanics и идеята му е да покаже как ще се измени четенето на книги в близкото бъдеще.

Устройството представлява нещо като четец на микрофилми, в който се поставят страниците от книгите. То било закрепено на метална поставка и идеята му била да бъде управлявано чрез дистанционно докато потребителите седят удобно на дивана или фотьойла си.

Идеята, публикувана в списанието е била осъществена отчасти. В Съединените щати подобни утройства са били използвани за съхраняване на важни документи и текстови архиви от състаряване. Освен това, американците установили, че по този начин се спестява пространство.

Много учени и писатели са давали своите предположения за това как ще изглежда книгата от бъдещето. Томас Едисън смятал, че в бъдещето книгите ще се печатат на тънки листове никел.

 

Според други учени, книгите щели да бъдат прожектирани на стените. До момента обаче сме запазили оригиналия вид на книгата и го използваме постоянно в ежедневието. Има и електронни четци, които обаче се доближават максимално до хартиената повърхност. 

Коментари: 0

Коментари