Бизнес етикетът, който трябва да спазвате винаги

12.08.2013г.
Бизнес етикетът, който трябва да спазвате винаги

Като хора, развиващи бизнес, със сигурност знаете, че при на професионално ниво има определен етикет, който трябва да се спазва независимо от обстоятелствата. Ако не сте запознати с него, понякога е много трудно да се държите, така че да не изпращате погрешни сигнали на отсрещната страна. В книгата „Основите на бизнес етикета“ на Барбата Пактър са залегнати най-важните правила, които трябва да се спазват, Ето ги и тях.

1.       Представяйте се с цялото си име и посочвайте как бихте искали да се обръщат към Вас.

2.       Когато се представяте на някого или Ви представят, винаги ставайте от стола си. По този начин привличате вниманието. Ако седите е много вероятно отсрещната страна да Ви игнорира.

3.       Благодарете и се извинявайте по веднъж. Прекалено честата употреба на израза „Благодаря“ и „Извинете“ създава усещане за безпомощност и зависимост.

4.       Не дърпайте стола, за да седне някой. Според книгата на Пактър, в бизнеса това не се приема като добър знак, независимо дали отсреща е мъж или жена.

5.       Не кръстосвайте крака. Понякога този жест изпраща ненужен сексуален сигнал към колегите Ви. По време на бизнес среща не е препоръчително нито жени, нито мъже да кръстосват крака.

6.       Не посочвайте с пръст. Ако искате да акцентирате на нещо, използвайте цялата си длан, със събрани пръсти.

7.       Ако провеждате бизнес-среща на обяд или вечеря, никога не взимайте останалата храна за вкъщи.

8.       Преценявайте избора си на храна. Ако човекът отсреща поръча нещо, е препоръчително да изберете нещо подобно, за да не се чувства некомфортно.

9.       Ако поканите някого е редно Вие да платите сметката. Ако бизнес-дама покани мъж на среща по работа, е прието фирмата да плати сметката или домакинята да го направи дискретно.

 

10.   Винаги бъдете учтиви в края на срещата. Отбележете колко Ви е било приятно да се срещнете с човека отсреща.

Коментари: 0

Коментари