Историята на банкоматите

11.08.2013г.
Историята на банкоматите

Днес не можем да си представим живота без техника, тъй като тя е станала неизменна част от него. Но да се върнем през 1939 година, когато се е появила идеята за машина, която извършва банкови операции без намесата на касиер. Първият такъв апарат се е появил още в същата година под името Bankograph, а създателят му е американеският изобретател Лутър Джордж.

Функциите, които извършвал банкоматът били ограничени в сравнение с днешните. Чрез него клиентите можели да внасят суми по банковата си сметка, както и да плащат квитации. Вградената вътре фотокамера снимала парите, позволявайки на машината да издаде фотоквитанция на клиента.

First National City Bank е първата банкова институция, която се съгласява да пусне изобретението в пробен период. След около шест месеца от банката се свързали с изобретателя, категорични че клиентите им нямат интерес към машината.

Следващият опит за навлизане на банкоматите на пазара е през 1967 година в Лондон, когато Barclays Bank пуска в експлоатация апарат, който в замяна на хартиени ваучери от банката дава определена сума. Измислил я Джон Шепърд Барон. Смята се, че идеята била случайна. Един ден, когато стигнал до банката и установил, че работното й време е приключило, той започнал да разработва концепцията да можеш да теглиш пари от собствената си сметка от машина.

Когато представил идеята пред Barclays, тя била приветствана. По-късно хартиените купони се превърнали в пластмасови карти с отвори, обозначаващи лимита и банковата сметка. Изобретателят не пожелал да патентова банкомата и не го усъвършенствал повече, което скъсило живота му.

 

Днешният банкомат е изобретен от Доналд Уетцел, който разработил машина, работеща с магнитни банкови карти, в които били съхранени данните за банковата сметка и собственика. Въпрос на време било банките да започнат да използват патента масово.

Коментари: 0

Коментари