Изкуството на бизнеса

06.08.2013г.
Изкуството на бизнеса

Бизнесът в много отношения прилича на войната. Затова и много велики мисли на различни стратези и военни пълководци в миналото важат с пълна сила за предприемачите. Обърнахме се към една от най-великите философски книги – „Изкуството на войната“ от Сун Дзъ, за да извлечем мъдростта на вековете, която иронично, си е останала все същата, за разлика от човечеството.

·         Цялото военно дело се основава на заблудата.

·         Следователно, когато можеш да нападнеш, трябва да изглежда, че не можеш. Когато се впускаш в начинание, трябва да изглеждаш бездействен. Когато си близо, трябва да внушиш на врага, че си далеч. А когато си далеч — да му внушиш, че си близо.

·         Ако не се изтощава, не му давай възможност да си поеме дъх. Ако силите му са единни, разцепи ги.

·         Ако той се е подсигурил във всяко отношение, бъди подготвен да го посрещнеш. Ако те превъзхожда по сила, избегни го.

·         Ако противникът ти е с буен нрав, опитвай се да го раздразниш. Преструвай се на слаб, така че той да стане надменен.

·         Подхвърли стръв, за да примамиш врага. Създай привидност за безредие и тогава му нанеси съкрушителен удар.

·         Военните способи, които носят победа, не бива да бъдат разкривани предварително

·         Нападай го, където е неподготвен. Явявай се, където не те очаква.

·         Пълководецът, който печели битка, преценява много неща още в храма, преди битката.

Пълководецът, който губи битка, преценява малко неща предварително. И така, многото преценки водят до победа, а малкото — до поражение. А колко по-страшно е, ако не се правят никакви преценки! Съобразявайки се с това, аз съм в състояние да предвидя кой би могъл да спечели и кой по-скоро ще загуби.

·         Няма случай, в който някоя страна да е извлякла полза от дълга война.
Способният военачалник не свиква допълнителен набор, нито прибягва до втори обоз.Върховното превъзходство е да покориш врага, без да се сражаваш.

·         Затова най-висшето постижение в пълководството е да осуетиш плановете на врага. На второ място е да нарушиш връзките между вражеските сили. Следващото поред е да нападнеш неприятелската армия на бойното поле. А най-слабата политика е да обсаждаш укрепени градове.

·         Има три начина за един владетел да навреди на войската си:


— Като й нареди да настъпва или да се изтегля, бидейки в неведение, че поради една или друга причина това не е възможно. Тогава той, така да се каже, я препъва.


— Като се опита да ръководи войската така, както управлява държавната администрация, бидейки в неведение относно вътрешните условия и порядки. Това поражда смут в съзнанието на бойците.


— Като се намесва в дейността на командирите, бидейки в неведение относно военния принцип за гъвкавост и приспособяване към обстоятелствата. Това разколебава бойците.

 

·         Ако познаваш врага и познаваш себе си, не бива да се боиш какъв ще е изходът и от сто битки. Ако познаваш себе си, но не и врага, за всяка извоювана победа ще претърпяваш по едно поражение. А ако не познаваш нито врага, нито себе си, ще губиш всяка битка.

Коментари: 0

Коментари