Кой измисли фиксираните цени в магазина?

25.07.2013г.
Кой измисли фиксираните цени в магазина?

Свикнали сме всяко нещо в магазините да си има фиксирана цена, но знаете ли кой е измислил това?

Основателят на веригата магазини „Улуърт“ е измислил този метод заради своята притеснителност. Благодарение на тази техника, той е успял да развие сам една от най-големите вериги за пазаруване по света.

Когато бил на 21 години, той започнал работа в малък магазин като помощник – продавач. Тогава цените не били фиксирани и клиентите трябвало да се пазарят с продавачите, които пк определяли стойността на стоката според платежоспособността на клиента.

Франк Улуърт бил толкова притеснителен, че веднъж докато се пазарял с клиент, припаднал. Собственикът на магазина му заявил, че ще го уволни, ако на следващия ден оборотът е по-нисък от обикновено и го оставил да търгува сам. Улуърт обаче измислил хитър начин да не се натрапва на купувачите. Той определил цените на стоките на око и прикрепил към тях по лист хартия с написаната сума.

После събрал всичко от склада в кошница на входа на магазина и наисал „Всичко по 5 цента“. Табелата била поставена, така че да се вижда от улицата.

 

Всичката стока била разпродадена за няколко часа, а дневният оброт бил равен на седмичния. Купувачите, имайки възможност да вземат стоката в ръце и да я огледат и виждайки етикета с цената, не се пазарели, а плащали и си тръгвали.
Франк напуснал магазина, взел заем и открил свой. През 1919-та империята Улуърт се състояла от хиляди магазини, а личното състояние на Франк възлизало на около 65 милиона долара.  

Коментари: 0

Коментари