Бизнес климатът у нас се подобрява

06.07.2016г.
Бизнес климатът у нас се подобрява

След стабилното покачване на бизнес климата през май през юни показателят отново расте, макар и с по-малко. Това става ясно от данни на НСИ.

През юни 2016 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 0.9 пункта спрямо май като повишение е отчетено във всички сектори с изключение на строителството.

По отношение на продажните цени търговците предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца. През юни съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” нараства с 3.9 пункта главно поради по-оптимистичните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Бизнесът обаче е резервиран относно производствената активност. Основният проблем за развитието на бизнеса за почти половината всички предприемачи е несигурната икономическа среда. Мениджърите предвиждат още запазване на ценовото равнище на стоките през следващите три месеца.

Според представителите на бизнес средите, основните спирачки за цялостното развитие на бизнеса у нас са конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене.

Коментари: 0

Коментари