Метална двулевка от декември

04.11.2015г.
Метална двулевка от декември

От 7 декември в обръщение влизат монетите от два лева. Хариената двулевка постепенно ще се изтегли от обръщение и ще бъде изцяло заменена от металните си събратя. Известно време след пускането на монетата, все още ще можем да се разплащаме с хартиената двулевка, докато не бъде изцяло изтеглена от банките.

Очаква се да бъдат изсечени 12 милиона метални двулевки, като „производството” им ще продължи до 2018г., което ще струва на централната ни банка близо 9млн. лв. без ДДС.

Банкерите коментират замяната, като рентабилна, защото металът се изхабява много по-бавно от хартията и не е нужна толкова честа замяна. Една монета е годна за употреба едсетилетия наред, докато хартиената банкнота издържа според зависи от използването – от една до 5 години.За първото полугодие на 2015г. са изтеглени 8,5 млн. банкноти от 2 лева, като в обръщение са 42,5 млн.

 

Външният вид на металната двулевка вече е избран. Той ще бъде с лика на Паисий Хилендарски. Причината за избора е, че той е отпечатан и на хартиената двулевка. Вътрешната част на монетата ще бъде от жълта сплав, а външната от бяла. Двулевката ще бъде по голяма от металното левче.

Коментари: 0

Коментари